Германски политици от опозицията и коалиционните партии са призовали правителството да достави на Украйна крилати ракети с голям обсег Taurus, предаде Украинская правда.

Берлин трябва "незабавно“ да предостави на Киев ракети с голям обсег Taurus, е заявил Родерих Кизеветер, член на Бундестага от опозиционния "Християндемократически съюз" (ХДС) .

Той е отбелязал, че Бундесверът разполага с 600 Taurus, от които около 450 не са готови за бой, но могат да бъдат модернизирани от компанията MBDA и подготвени за изпращане в Украйна.

От своя страна експертът на "Свободната демократическа партия" (VDP), която е част от управляващата коалиция, Маркус Фабер е напомнил, че въоръжените сили на Украйна успешно използват ракетите Storm Shadow, доставени от Великобритания. Според него това свидетелства за важността на този тип оръжие за Украйна.

Посланикът на Украйна в Германия Олексий Макеев също е призовал за предоставянето на Taurus ADF, като е поискал "този път да съкратим дискусионната част и по този начин да спасим човешки животи“, припомняйки дългия дебат в Германия относно предоставянето на други оръжия, по-специално танкове Leopard.

Министерството на отбраната на Германия обаче потвърди отказа си да достави ракети на Украйна. Представителят на министерството посочи публикуването на изявлението на министъра на отбраната на страната Борис Писториус, от който стана ясно, че Taurus няма да бъдат доставяни на въоръжените сили на Украйна.

В края на май Украйна поиска от  правителството на Германия да предостави крилати ракети Taurus с обсег.

В същото време Франция и Великобритания решиха да доставят на Украйна ракети с голям обсег. Украйна започна да използва британските Storm Shadow още през пролетта.

През юли френският президент Еманюел  Макрон също обяви прехвърлянето на ракети в Украйна, които им позволяват да нанасят удари дълбоко в тила на руските сили. Източниците съобщиха тогава, че става дума за ракети с голям обсег SCALP, чиито доставки вече са започнали.