Украинските кораби със селскостопанска продукция в Черно море трябва да получат военна защита от черноморските страни на Северноатлантическия алианс – България, Турция и Румъния. Това заяви в навечерието на заседанието на Съвета НАТО – Украйна, което ще се състои днес, на 26 юли, експертът на германската управляваща Свободна демократическа партия (СвДП) по въпросите на отбраната Маркус Фабер в ефира на телевизионния канал RTL.

"Това е, което смятам за възможно“, отбеляза той.

Според представителя на СвДП е необходимо да се установи кои страни могат да предоставят кораби за такъв ескорт.

В същото време Фабер припомни, че по-рано Турция е декларирала готовност да предприеме такава стъпка при определени обстоятелства.

"Мисля, че и други черноморски страни, като България и Румъния, трябва да направят това“, добави събеседникът на канала.

Разполагането на ескортни сили под егидата на НАТО едва ли е възможно. Германия също няма да може да предостави свои кораби, тъй като нейните военноморски сили са "на границата на възможностите си“, казва Фабер.

Съветът НАТО-Украйна на ниво посланици ще проведе второто си заседание тази сряда, за да обсъди ситуацията с износа на зърно от Украйна след пропадането на "зърнената сделка“. Киев инициира свикването на срещата. Събитието ще се проведе при закрити врата и не се предвижда медийно отразяване.

Киев ще може да използва американски изтребители F-16, за да осигури нов експортен маршрут за своите селскостопански продукти. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба говори за това миналия вторник по телевизионния канал France 24. Според него, "ако имаме F-16, няма да зависим от Русия за износа на украинско зърно за световните пазари“ и "колкото по-скоро ги получим, толкова по-скоро можем да стартираме нов сигурен коридор“.

Освен това стана ясно, че Украйна е изпратила до ООН предложение с нов маршрут за износ на селскостопанските продукти, за който се твърди, че минава през териториалните води на Румъния и България.