Полицията в Берлин и Хамбург проведе обиски в джамии, съобщава германският вестник BILD.

В сутрешните часове на деня служители на реда са влезли в джамията "Имам Али“, след като по-рано Министерството на вътрешните работи на ФРГ забрани дейността на Ислямския център на Хамбург, обявявайки го за екстремистка организация.

В същото време следователите извършват обиск в джамия в квартал Темпелхоф в Берлин. Общо 53 обекта се претърсват в осем федерални провинции, от които 30 са само в Хамбург.

 

В джамията "Имам Али“ се наложи силите за сигурност да отворят вратите със сила. В сградата е имало само трима души. Около час и половина след началото на претърсването полицията изнесе от сградата кутии с улики.

"Днес забранихме Ислямския център в Хамбург, който насърчава ислямистка, тоталитарна идеология в Германия. Освен това Ислямският център в Хамбург и неговите филиали подкрепят терористите от Хизб ал-Лах и разпространяват агресивен антисемитизъм“, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Фесер, наричайки инцидента "още една последователна стъпка срещу ислямския екстремизъм“.

Службата за защита на конституцията смята, че ръководителят на Ислямския център Мохамед Хади Мофатех е пряко подчинен на Техеран, въпреки че позиционира организацията като аполитична. По-рано Мофатех бе задържан на летището в Хамбург при завръщане от Иран с тайни писма. В документите той е посочен като "представител на върховния лидер“, т.е. аятолах Али Хаменей.

"Този ​​ден е благословия за градската общност на Хамбург“, подчерта кметът на града Петер Ченшер пред BILD.