Германският оръжеен концерн Rheinmetall планира да открие свое съвместно предприятие с Украйна в Киев, това се посочва от пресслужбата на Rheinmetall.

Стартиралото през май 2023 г. стратегическо сътрудничество между Rheinmetall и държавната украинска група "Ukrainian Defence Industry group (UDI), бившия "Укроборонпром", направи още една крачка напред. На 28 септември Федералната картелна служба на Германия, Bundeskartellamt, разчисти пътя за създаване на съвместно предприятие между Rheinmetall Landsysteme GmbH и UDI в Киев. Вече е подадено заявление за разрешение от други компетентни агенции, което се очаква да бъде получено скоро.

"Съвместното предприятие ще бъде базирано в Киев и ще се занимава със сервиз и поддръжка, както и със сглобяване, производство и разработване на военни превозни средства", се посочва в прессъобщението на Федералната служба за картели на Германия от 28 септември 2023 г. "Първоначално то ще извършва дейност изключително в Украйна. Няма да има конкурентно припокриване в Германия, нито пък има индикации за опасения, свързани с конкуренцията. Бундескарталът разреши сделката в рамките на един месец."