Експертният съвет на федералното правителство в Берлин публикува доклад за състоянието на германската икономика. Според анализаторите пандемията от коронавирус и растящите цени на енергията "оставиха ясна следа“ върху нейното развитие. В резултат германската икономика показва най-малък растеж сред всички страни от еврозоната от началото на пандемията насам, съобщава вестник BILD.

През 2023 г., според прогнозите на Съвета, германската икономика се очаква да се свие с 0,4%, докато прогнозираният годишен процент на инфлация в страната остава висок - 6,1%. В същото време икономистите предупреждават за "сериозни пречки пред икономическия растеж през следващите десетилетия“.

Представяйки доклада на експертния съвет, германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че страната излиза от кризата по-бавно от очакваното. Според него обаче през 2024 г. икономиката трябва да преодолее негативната тенденция и да нарасне с поне 1,3%.

Анализаторите определиха намаляването на работещите германски граждани като основен проблем на икономиката: експертите смятат, че привличането на квалифицирани мигранти в страната ще помогне за справяне с проблема.