Правителството на Германия обяви планове за налагане на по-строг контрол по всички сухопътни граници на страната в опит да се справи с незаконната миграция и да защити обществото от заплахи като ислямския екстремизъм, пише Reuters.

Контролът в това, което обикновено е широка зона на свободно движение - европейската шенгенска зона - ще започне на 16 септември и първоначално ще продължи шест месеца, разкри вътрешният министър Нанси Фейзер в понеделник.

Правителството също така е разработило схема, позволяваща на властите да отхвърлят влизането на повече мигранти директно на германските граници, заяви Фейзер, без да добавя подробности за противоречивия и правно обременен ход.

Ограниченията са част от поредица от мерки, които Германия предприе, за да втвърди позицията си спрямо незаконната миграция през последните години след скока на пристигащите нелегални мигранти.

Скорошните смъртоносни атаки с нож, в които заподозрените са били търсещи убежище, предизвикаха опасения относно имиграцията. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападение с нож в западния град Солинген, при което бяха убити трима души през август.

Миналата година Берлин също обяви по-строг контрол по сухопътните си граници с Полша, Чехия и Швейцария. Тези и проверките на границата с Австрия са й позволили да върне 30 000 мигранти от октомври 2023 г. насам.

Фейзер заяви, че новият модел ще позволи на правителството да върне много повече, но не може да говори за модела преди поверителни преговори с консерваторите.

Контролът може да постави на изпитание европейското единство, ако доведе до това германските власти да поискат от други страни да приемат обратно значителен брой търсещи убежище и мигранти.

Съгласно правилата на ЕС страните от Шенгенското пространство, което обхваща целия блок с изключение на Кипър и Ирландия, имат право да въвеждат гранични проверки само като последна мярка за предотвратяване на заплахи за вътрешната сигурност или обществения ред.

Германия споделя своята дълга повече от 3700 км сухопътна граница с Дания, Нидерландия, Белгия, Люксембург, Франция, Швейцария, Австрия, Чехия и Полша.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви пред вестник Bild в понеделник, че страната му няма да приеме никакви мигранти, върнати от Германия на границата.

"Там няма място за маневриране“, отсече той.