Германия увери Украйна, че ще получи помощ в размер на 50 милиарда евро от Европейския съюз, въпреки позицията на Унгария, предава УНИАН.

Говорител на Федералното външно министерство в Берлин заяви пред Handelsblatt, че ЕС ще продължи да оказва помощ на Украйна при всяко положение."За нас, като германско правителство, е ясно, че помощта за Украйна остава най-доброто и най-устойчивото решение от наша гледна точка“, добави той.

Служителят обаче не озвучи вариантите, които могат да се обмислят сега. "ЕС ще продължи подкрепата си. Дори и без Унгария, останалите 26 страни от ЕС ще могат да действат", подчерта говорителят на външното министерство.

Да припомним, че на последната среща на върха на ЕС Унгария наложи вето на решението за отпускане на нова финансова помощ на Украйна. Следващата среща на върха ще се проведе през януари.

Естония и Белгия са убедени, че ЕС ще може да окаже помощ на Украйна през 2024 г. Ирландия предложи да се намери "заобиколно решение“, ако не е възможно да се постигне споразумение с всички държави-членки на ЕС.

Според Financial Times ЕС вече подготвя план за извънредни ситуации за отпускане на нова помощ на Украйна в размер до 20 милиарда евро.