В изявление пред телевизионния канал ARD министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус потвърди, че през следващата година правителството в Берлин ще удвои военната помощ за Украйна. Вместо предвидените във федералния бюджет четири милиарда евро, за нуждите на военните на Киев се предвижда да бъдат изразходвани осем милиарда евро.

"Това е силен сигнал към Украйна, който показва, че не се отказваме“, отговори Писториус на въпрос за плановете за военна помощ на Украйна.

По думите му Германия в случая се ръководи от опита от 2023 година, който е показал, че планираните количества помощ бързо биват изчерпвани на бойното поле в Украйна.

По-рано вестник BILD, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Германия възнамерява да удвои военната помощ за Украйна през следващата година. От редакцията уточниха, че съответното споразумение е постигнато миналата седмица. Очаква се в следващите дни Бюджетната комисия на Бундестага официално да одобри увеличение с четири милиарда евро на военната помощ за Украйна.