Германия съобщи за първия си случай на нов тип маймунска шарка, от който имаше голяма епидемия в Демократична република Конго (ДРК) и съседните страни, пише европейската редакция на Politico.

Маймунската шарка може да причини болезнен обрив, увеличени лимфни възли и треска. Повечето жертви се възстановяват напълно, но някои се разболяват тежко. Mpox е станал причина за смъртта на повече от 1000 души в Африка досега тази година.

Случаят в Германия, открит на 18 октомври, е придобит в чужбина и рискът за общото население остава нисък, обяви във вторник германската агенция за контрол на заболяванията Институтът Роберт Кох (RKI).

"RKI продължава да следи отблизо ситуацията и коригира оценката си към текущото състояние на знания, ако е необходимо“, казват от агенцията.

Случаят в Германия се приписва на "mpox clade Ib“, нов вариант, който за първи път се появи в ДРК. Това е разклонение на "clade I“, много по-опасна версия на вируса от тази, която причини глобалната епидемия през 2022 г. Това е и вторият европейски случай на mpox clade Ib, откакто Швеция съобщи за първия през август.

Световната здравна организация и Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха епидемията от маймунска шарка за международна извънредна ситуация за общественото здраве през август.