Според съобщение на Министерството на отбраната Бундестага е разрешил отпускането на средства за закупуването на хиляди ракети и разработването на свръхзвукова морска крилата ракета, пише Defense News.

Германия ще обедини усилията си с Норвегия в разработването на свръхзвуковата ракета Tyrfing. Ключова парламентарна комисия е отпуснала средствата в сряда за първия опит на Берлин в разработването на модерни морски ракети. Понастоящем по-голямата част от морския ракетен арсенал на страната е френско или американско производство.

Въпреки че Норвегия и нейният държавен оръжеен производител Kongsberg ще имат водеща роля, германското правителство очаква да допринесе с около 650 млн. евро (1,27 милиатда лева) за проекта в периода до 2033 г.

По договора, който трябва да приключи до август, от германска страна ще работят Diehl Defence и MBDA.

Поне първоначално германската половина ще бъде финансирана от специалния фонд за военни цели на канцлера Олаф Шолц. Тези средства са събрани непосредствено след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

През следващите години парите трябва да дойдат от редовния бюджет за отбрана.

Kongsberg описва Tyrfing като "нова супер ракета", която ще наследи разработената в началото на 2000 г. морска ударна ракета. 3SM - абревиатура на Super Sonic Strike Missile - трябва да бъде готова през 2035 г., съобщи компанията в прессъобщение в края на миналата година.

Освен за Норвегия и Германия, Kongsberg се надява, че ракетата ще има потенциал за износ и за други "европейски въоръжени сили".

Закупуване на оръжия

Германският бюджетен комитет одобри и закупуването на до 3266 ракети " Brimstone 3" за доставка до 2033 г. съгласно договор, който се очаква да бъде приет от парламента следващия месец.

Първоначално страната ще получи 274 ракети и необходимото оборудване, закупени от MBDA Германия за около 376 млн. евро. Допълнителни 29 ракети Brimstones ще бъдат използвани за оперативни изпитания, а други 75 - за обучение и телеметрия.

Ракетите са предназначени за флота на Eurofighter, който представлява бойния гръбнак на военновъздушните сили на страната. Берлин за първи път обяви намерението си да закупи ракетите въздух-земя през 2017 г.

Британските кралски военновъздушни сили използват семейството ракети Brimstone в продължение на почти две десетилетия, включително във военните зони в Афганистан, Ирак и Сирия. Контингент от германски изтребители Eurofighter е разположен и в Прибалтика, където служи за укрепване на позициите на НАТО по фланга му с Русия.

Освен изцяло новите покупки, парламентарната бюджетна комисия е одобрила и закупуването на 506 преносими системи за противовъздушна отбрана Stinger на стойност около 395 млн. евро като замяна на 500 ракети земя-въздух с раменно насочване, които бяха изпратени в Украйна.

Германия пое водеща роля в подкрепата за въоръжаването на Киев, като изпрати повече военна подкрепа от всяка друга държава с изключение на САЩ. По данни на базирания в Германия Килски институт за световна икономика към края на април 2024 г. правителството е изпратило на Украйна военна помощ в размер на 10,2 млрд. евро.