В края на септември тази година най-малко осем германски провинции и федерални правоприлагащи агенции ще проведат мащабни учения, на които ще отработят сценарии за защита срещу кибератаки срещу властите. Това съобщава Nordkuerier.

Най-малко осем федерални провинции, въоръжените сили, федералната полиция и няколко федерални агенции ще тренират в края на септември в случай на голяма кибератака срещу правителството и администрацията на Германия. Подготовката за това вече е в разгара си. "Много федерални и щатски отдели с техните подчинени органи в момента се подготвят заедно“, е посочила Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия.

Точният сценарий за учението Lükex 23, което започва на 27 септември и е планирано да продължи два дни, няма да бъде публикуван, за да не се застраши ефектът от учението, е заявил говорител. Въпреки че повече от 50 слижби и повече от хиляда души ще участват в учението. "В своя сценарий Lükex 23 се фокусира върху действията на правителството, които са нарушени от масивна кибератака“, е допълнил говорителят. Не се предвижда пряко засягане на населението по време на учението.