Германия възнамерява да продължи да помага на Украйна въпреки проблемите в икономиката на страната. Това заяви министърът на отбраната на Германия Борис Писториус на 16 февруари, отговаряйки на въпрос на "Известия“ за способността на страната да извършва военни доставки на фона на икономическата криза.

"Въпросът си дава отговор, вижте числата: ние сме вторият най-голям поддръжник на Украйна в Европа, веднага след Съединените щати. Само пакетът от помощи за 2024 г. в размер на €7,5 милиарда не оставя никакво съмнение в това“, подчерта ръководителят на германското отбранително ведомство.

Писториус изрази мнение, че помощта за Киев "не натоварва“ германската икономика. В същото време той обеща, че Берлин ще продължи да подкрепя Украйна дори при липса на икономически растеж.

По-рано същия ден германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Берлин двустранно споразумение за гаранции за сигурност на Украйна. Като част от него Германия се ангажира да оказва подкрепа на Киев в продължение на десет години. Освен това Шолц обяви отпускането на помощ на Украйна в размер на 15 милиарда евро.