Германия отхвърля възможността за разполагане на свои войски на украинска територия и призовава за прекратяване на дискусиите по темата. Това подчерта министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус в рамките на посещение в Хелзинки, пояснява националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Писториус отбеляза, че дискусиите за разполагането на западни войски в Украйна продължават, но според него те трябва да бъдат прекратени.

"Никой наистина не иска сухопътни сили в Украйна, има дебат за това, но има и решителна граница. Така че трябва да го спрем на този етап. Ние няма да се превърнем в страна в конфликта. И затова крилатите ракети Taurus не все още са доставени", обясни Писториус и допълни, че ракетите с голям обсег няма да бъдат решаващи за ситуацията на бойното поле.

Финландският министър на отбраната Анти Хакене също отхвърли възможността за разполагане на войски след срещата с Писториус. Той предложи съюзниците на Украйна да се фокусират върху други въпроси.

"Но всички са за повече помощ под формата на оръжия, боеприпаси и пари и това е, върху което трябва да се съсредоточим сега“, предложи министърът.