Германия е предоставила на Украйна 120 бойни машини на пехотата (БМП) Marder. Някои от тях са закупени от Гърция, съобщи РБК-Украйна.

"Германия подкрепя Украйна в нейната отбранителна борба срещу Русия. Като най-големият европейски спонсор и вторият по големина в света след САЩ, нашите дарения включват, наред с други, най-новите системи за противовъздушна отбрана, бронирани превозни средства за поддръжка и превозни средства, бойни и бронирани транспортни средства, артилерийски системи и боеприпаси", се посочва в съобщение на германското министерство на отбраната.

Доставките идват както от складовете на Бундесвера, така и директно от индустрията, посочва украинската медия. Освен това повече от 10 000 украински военни са обучени в Германия.

Министерството на отбраната на Германия е отбелязало, че 80 бойни машини на пехотата Marder 1 A3 първоначално са били предоставени на Украйна. Още 40 бронетранспортьора Marder пристигнат от индустриални складове. Посочва се още, че 40 БМП са закупени от Гърция.