Германия трябва да бъде сред участниците в международната коалиция за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Червено море, чието формиране бе обявено по-рано от САЩ, но се сблъсква с определени проблеми, отбелязва изданието Der Spiegel, като се позовава на източници.

По данни на редакцията германското правителство би желало да участва в международната коалиция за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Червено море или поне да й осигури военна подкрепа. Представители на Канцеларията на канцлера, Министерството на външните работи и Министерството на отбраната на Федерална република Германия, както посочва Der Spiegel, са се договорили за това на 19 декември. Спирането на атаките срещу търговски кораби е в интерес на сигурността и икономическата политика на Берлин.

Самото желание за участие обаче не е достатъчно. За да стане част от операцията, германското правителство трябва да преодолее две пречки. Първо, Бундесверът трябва да получи мандат от Бундестага, тъй като са възможни военни сблъсъци в региона. Второ, германският флот не може без кораб, който е подходящ за участие в операцията в краткосрочен план, подчертава изданието.

Поради тези причини Берлин не очаква скорошно участие на Бундесвера в операцията в Червено море. Въпреки това тече усилена работа за изпълнение и на двете изисквания, уверяват от редакцията.