Германия планира да одобри отпускането на военна помощ за Украйна в размер на около 400 милиона евро. Средствата трябва да бъдат отпуснати незабавно поради влошаващата се ситуация на фронта, отбелязва Reuters.

"Поради продължаващото влошаване на военната ситуация в Украйна, съществува сериозен риск страната, без значително увеличаване на материалната подкрепа, да претърпи поражение в своята отбранителна кампания“, се казва в писмо на Министерството на финансите на ФРГ.

По искане на Министерството на отбраната ведомството настоява бюджетната комисия на Бундестага да одобри допълнителните разходи.

"Произтичащото непланирано искане за приблизително 397 милиона евро бе конкретизирано едва през последните няколко седмици до степента, в която отговаря на конституционните и бюджетните правила“, се казва в писмото.

Министерството на финансите подчертава, че това условие трябва да бъде изпълнено незабавно, така че мерките да могат да бъдат приложени през 2024 година и да имат въздействие през останалата част от годината.

Досега бюджетът на германската помощ за Украйна за годината възлизаше на около осем милиарда евро.