Германия отказва да възстанови разрушения от Червената армия паметник на Хинденбург, пише вестник BILD.

Фелдмаршал Паул фон Хинденбург (1847-1934) е началник на Генералния щаб на германската армия по време на Първата световна война. През 1925 година е избран за президент на страната.

През 1939 година паметник на Хинденбург е издигнат на монумента Кифхойзер във федералната провинция Тюрингия. След Втората световна война войници от Червената армия се опитват да взривят каменната фигура, но не успяват. Затова го преобръщат и го заравят.

Паметникът е изкопан през 2004 година на територията на почивна база от времето на ГДР. Оттогава ентусиастите напразно се опитват да го възстановят. Фигурата, висока пет метра и тежаща осем тона, продължава да лежи в яма и е обрасла с бръшлян.

Кифхойзер наскоро претърпя реставрация и бе построен нов туристически информационен център. Но не се планира статуята на фелдмаршала отново да бъде вдигана. "Хинденбург остава в земята“, заяви директорът на мемориала Андреас Киршнер пред BILD. По думите му в бъдеще паметникът ще бъде включен в концепцията на музея, но все още не може да се каже кога и как.

Докторът на историческите науки Матиас Щайнбах публикува книгата "Хинденбург на Кифхойзер или как германската история се бракува“. "Никой вече не иска Хинденбург. <..> Това е почти комедия, фарс“, казва историкът. Според него съдбата на паметника е символ на това как се третира историята.