Официален Берлин не смята парламентарните и местните избори в Беларус за честно проведени. Това подчерта заместник-говорителят на федералното германско правителство Кристин Хофман на брифинг, съобщават местните медии.

"От наша гледна точка тези вчерашни, както и президентските избори през август 2020 година, са просто фалшиви, скалъпени. Те не бяха нито свободни, нито справедливи, не отговаряха на никакви демократични стандарти, поне на някакви минимални стандарти“, заяви Хофман и добави, че дори й е трудно да използва самата дума "избори“.

Тя подчерта също "липсата на независими наблюдатели отвън“ по време на вота, както и че при гласуването "преобладаваха заплахата и страхът“.

"Голям брой политически затворници остават в затворите на Беларус. Настояваме за освобождаването им“, допълни още заместник-говорителят на федералното правителство в Берлин.

На 25 февруари в Беларус се проведоха парламентарни и местни избори, първите след масовите протести през 2020 година. Сред кандидатите нямаше нито един опонент на властите. Общо 265 души кандидатстваха за 110 места в долната камара на парламента в Минск. По официални данни избирателната активност е била 73,09%.

Бившият кандидат-президент на страната Светлана Тихановска, която избяга от Беларус след масовите протести, призова за бойкот на вота за парламент и местни органи, съобщи по-рано DPA.

"Т.нар. избори на режима в Беларус не отговарят на никакви демократични стандарти, като приличат по-скоро на военна операция срещу собствените му граждани, конституцията и здравия разум“, написа Тихановска в социалната мрежа Х.