Във вторник Франция и Германия обявиха нови доставки на оръжия за Украйна, като се ангажираха да изпратят повече от ракетите, използвани за удари по руски складове за доставки, както и повече бронирани машини и боеприпаси, пише европейската редакция на Politico.

"С оглед на ситуацията и украинската контраофанзива, реших да увелича доставките на оръжия и оборудване“, заяви френският президент Еманюел Макрон пред репортери преди двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс, която започна във вторник.

"Решихме да доставим нови ракети с голям обсег на Украйна“, добави Макрон, отбелязвайки повратна точка, тъй като френският президент се колебаеше да изпрати такова въоръжение на Украйна. Това вероятно ще бъдат френско-британските ракети SCALP, известни още като Storm Shadow, които Лондон вече е доставил на Киев.

Ракетите имат обсег от 250 километра, което позволява на Украйна да унищожава логистиката и доставките на Русия с ракети, които руската противовъздушна отбрана трудно може да унищожи.

Москва определи френското решение като грешка.

"От наша гледна точка това е погрешно решение, което ще доведе до последствия за украинската страна“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че доставките "могат само да влошат съдбата на киевския режим“.

Германия също обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност около 686 милиона евро, който ще "обслужва приоритетите на Украйна: противовъздушна отбрана, танкове, артилерия“, съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус пред репортери при пристигането си на срещата на върха на НАТО.

Германският пакет ще включва 40 бойни машини на пехотата Marder, 25 основни бойни танка Leopard 1 A5, пет бронирани машини за спасяване на танкове Bergepanzer 2, както и две пускови установки за системата за противовъздушна отбрана Patriot. Берлин също така ще достави още боеприпаси, включително 20 000 артилерийски снаряда и системи за борба с дронове и мини.