Новият лейбъристки премиер на Великобритания Кийр Стармър заяви, че иска широкообхватно ново споразумение за сигурност с ЕС. Може да се окаже, че то наистина ще е много широко, пише европейската редакция на Politico.

Берлин иска да превърне предложения пакт за сигурност от британския премиер в истинска мегасделка за Брекзит: включваща всичко от селскостопанските правила до програмата за студентски обмен Еразъм.

"Горещо приветстваме инициативата за пакт за сигурност. Това не е само сигурност, то е по-широко: така че бих го нарекъл Споразумение за сигурност и сътрудничество между Обединеното кралство и Европейския съюз“, заяви посланикът на Германия в Обединеното кралство Мигел Бергер.

"Имаме заглавие, което е сигурност и сътрудничество. И под това смятаме, че трябва да търсим области, които са от общ интерес.

Стармър обеща "рестартиране“ на Брекзит с ЕС след турбулентните отношения при неговите консервативни предшественици. Новият британски премиер иска по-тясно сътрудничество в областта на сигурността, но също така и по-тесни икономически връзки в области като селското стопанство, химическата индустрия и професионалните квалификации.

Съгласно предложението на Берлин подобни стремежи ще бъдат обединени в едно заглавие на Споразумение за сигурност и сътрудничество и ще бъдат пакетирани с приоритети на ЕС като подобрена младежка мобилност. Другите членове на ЕС – които ще трябва да се съгласят с идеята, за да бъде прието – може да се включат със собствените си искания, като например подобрен достъп за риболов до водите на Обединеното кралство.

Името на предложената сделка от посланика, напомня съществуващото Споразумение за търговия и сътрудничество (TCA), подписано при Борис Джонсън. Страните-членки на ЕС, включително Германия, нежелаят повторно отваряне на съществуващото споразумение, сключено след години на понякога болезнени дискусии - но все още имат желание да задълбочат сътрудничеството с новото правителство на Великобритания. SCA може да е един от начините да го направят.