Европейската комисия може да бъде принудена да преразгледа предложението си за отпускане на 20 милиарда евро военна помощ за Украйна за следващите четири години поради протести на някои от страните членки на Общността, съобщава Reuters, като се позова на високопоставени европейски дипломати.

"Все още не мога да кажа, че този план се провали, но със сигурност може да бъде подобрен. Германия има много въпроси, което е съвсем справедливо. Все пак става въпрос за много пари“, подчертава един от събеседниците на агенцията.

Министрите на отбраната на страните от ЕС ще обсъдят плановете за по-нататъшно предоставяне на военна помощ на Киев на 14 ноември в Брюксел. Според източници на агенцията преди тази среща няколко държави, включително Германия, са изразили съмнения относно необходимостта от поемане на големи финансови задължения за четири години напред. Някои членове на Общността също така посочват, че техните бюджети просто не позволяват отпускането на необходимите суми. Поради това първоначалното предложение на ЕК може да бъде модифицирано. Един от възможните варианти включва одобрение на пакети за финансова помощ за Украйна само за една година напред.

На 20 юни Европейската комисия призова страните от ЕС да направят допълнителни вноски в бюджета на Общността за периода от 2024 до 2027 г., което е необходимо за одобряване на програма за бюджетна помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро за следващите четири години и военна помощ в размер на 20 милиарда евро. Предложените програми обаче все още не са официално приети.