"Постигнат е важен етап в германско-норвежката програма за подводници: фазата на проектиране на шестте подводници Type-212CD приключи успешно по график с "критичния преглед на проекта" (CDR)", се посочва в съобщение на компанията ThyssenKrupp Marine Systems, предава Naval News и допълва, че Германия и Норвегия обмислят да увеличат броя на поръчките за новата подводница.

"Този успех бележи ключова стъпка напред в строителството на тези най-съвременни подводници. CDR гарантира, че изискванията и очакванията на клиентите и на Тhyssenkrupp Marine Systems са изпълнени в окончателния проект.

Кристиан Роге, ръководител на оперативното звено "Подводници в Тhyssenkrupp Marine Systems, подчертава значението на напредъка на проекта: "Горди сме, че постигнахме този важен етап".

"Това означава, че вече сме създали всички необходими условия за строителството на подводниците 212CD. По време на целия процес споделеното разбиране на проекта и проектната документация гарантира, че пропуските, рисковете и проблемите са идентифицирани на ранен етап. Това ни помага да съгласуваме оптимално веригите за планиране, снабдяване и производство с изискванията на проекта".

"В тясно сътрудничество с германско-норвежката съвместна проектна организация, норвежката агенция за отбранителни материали Forsvarsmateriell и германския орган за обществени поръчки за въоръжените сили (BAAINBw), Тhyssenkrupp Marine Systems прегледа повече от 100 000 страници документация през последните три години, за да гарантира, че проектите отговарят на сложните и обширни изисквания на клиентите", се посочва в съобщението.

"На следващия етап производството на подводниците ще бъде засилено въз основа на разработените проектни спецификации. Първите изпитания са планирани да започнат през 2027 г. Доставката на първата подводница за норвежките военноморски сили е планирана за 2029 г.".

И Германия, и Норвегия обмислят да увеличат броя на поръчаните подводници. Кристиан Роге подчертава: "Доволни сме от положителните сигнали от страна на Германия и Норвегия. Това подчертава необходимостта от нашите продукти. Последните постижения в процеса на проектиране показаха, че отговаряме на изискванията на клиентите и че техническите условия са налице. Разполагаме и с достатъчен производствен капацитет. Ние сме в готовност, когато се появи необходимост от допълнителни варианти за кораби."

През следващите месеци се очакват политически решения както в Германия, така и в Норвегия. Едно положително решение ще бъде силен сигнал за обекта в Кил и извън него.

"Подводниците ще променят правилата на играта чрез подобрен стелт, който ще намали уязвимостта им, и чрез потенциално увеличаване на броя на корпусите, което ще увеличи капацитета за възпиране", заяви по-рано контраадмирал Оливър Бердал.

Новата подводница на Норвегия, Type-212CD, се изгражда в рамките на германско-норвежкото стратегическо партньорство, което предвижда доставката на T212CD и за двата военноморски флота. Задвижващата система на подводницата съчетава технологиите за въздушно-независимо задвижване (AIP) и водородни горивни клетки, за да осигури значително по-голяма издръжливост при потапяне".

"[Подводницата] може да остане под вода в продължение на седмици, без да се излага на опасност, и това променя правилата на играта", заяви контраадмирал Бердал.