Износът на германски оръжия за Израел се е увеличил чувствиетелно през последния месец на фона на войната в Близкия Изток и подкрепата, която Берлин оказва на еврейската държава срещу ХАМАС, съобщава британският вестник The Financial Times.

Германия е изнесла за Израел чувствително военно оборудване и оръжия на стойност над 300 милиона евро тази година, 10 пъти повече, отколкото през 2022 г., обяви говорител на германското правителство. Той поясни, че 185 от 218-те лиценза, издадени тази година, са одобрени, след като ХАМАС предприе изненадваща атака от Ивицата Газа на 7 октомври.

Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц се превърна в най-яростния защитник на правото на Израел да отговори с военна сила срещу палестинската групировка, въпреки че на фона на множеството цивилни жертви и задълбочаващата се хуманитарна криза в Ивицата Газа редица държава изразяват все по-дълбоки опасения.

Федералното правителство е създало работна група от външното министерство, икономическото министерство и службата за контрол на износа, натоварена със задачата да ускори разглеждането на израелските искания за доставки на оръжие, разкриха правителствени служители в Берлин.

Лицензите обхващат широк спектър от военно оборудване, не цялото от което е настъпателно, като компоненти за системи за противовъздушна отбрана. Изпратени са обаче и смъртоносни боеприпаси на стойност около 20 милиона евро.

Цифрите не включват оборудване, което не изисква лиценз, като основен личен комплект за първа помощ, защитна броня или медицинско оборудване. Германия също дава приоритет на такива доставки за Израел. Министерството на икономиката, оглавявано от вицеканцлера Роберт Хабек, контролира износа, припомня изданието.