Правителството на ФРГ е обявило пред Европейската комисия планове за въвеждане на стационарен контрол по границите с Полша, Чешката република и Швейцария, съобщава Die Welt, като се позовава на източници от вътрешнополитическото ведомство в Берлин и от редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Министърът на вътрешните работи Нанси Фезер възнамерява да се срещне с колегите си от трите страни в рамките на деня, за да обсъдят подробности. Ако бъде въведен стационарен контрол, страната от ЕС е длъжна да уведоми Брюксел. В момента проверки се осъществяват единствено на границата с Австрия.

В края на септември прессекретарят на полското правителство Пьотр Мюлер обяви по телевизионния канал Polsat, че властите на страната обмислят възможността за засилване на контрола по границата с Германия поради опасения от възможен приток на нелегални мигранти. На свой ред Фезер обяви, че Германия подготвя допълнителни мерки за контрол по границите с Чешката република и Полша. Това, поясни тя, е необходимо "за спиране на дейностите на нелегалните трафиканти на бежанци“. Фезер отбеляза, че поддържа тесен контакт с колегите си в двете страни за координиране на действията.

Президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер увери по-рано пред италианския вестник Corriere della Sera, Германия е на ръба на възможностите си да приема бежанци. Държавният глава посочи още, че през първите шест месеца на годината в Германия са подадени 162 000 молби за убежище, "една трета от общия брой в ЕС“.