Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус съобщи, че страната е предала на Украйна хиляди новопроизведени боеприпаси за мобилни зенитни ПВО установки Gepard, предаде Украинская правда, като се позовава на съобщение на Министерство на отбраната на Германия.

Германското ведомство отбелязва, че изграждането на производствена линия за  боеприпаси е успешно завършено по-рано от срока, което е позволило първата доставка на петцифрен брой снаряди в Украйна.

"Войната в Украйна ни напомня почти всеки ден, че отбраната на собствената ни страна зависи от противовъздушната отбрана и достатъчното количество боеприпаси. С възобновяването на производството на боеприпаси Gepard ние се фокусираме именно върху тези два важни аспекта", е коментирал Борис Писториус.

"Радвам се, че стартирахме производството толкова бързо и без бюрократични спънки“, е допълнил той.

Министърът е уверил, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна в тези области, като: артилерия, боеприпаси и наземна противовъздушна отбрана.

През февруари 2023 г. министърът на отбраната на Германия обяви, че Rheinmetall ще възстанови производството на боеприпаси Gepard по поръчка на Федералното министерство на отбраната на Германия.

Подписаният през февруари договор с бюджет 168 милиона евро (332.61 милиона лева) предвижда доставката на общо 300 000 снаряда. 

Досега Германия е доставила на Киев 46 мобилни зенитни ПВО установки Gepard. Още шест трябва да бъдат доставени в близко бъдеще.