Основната пречка по пътя Украйна да получи политическа покана за членство в НАТО е позицията на Германия и лично на канцлера Олаф Шолц. Позицията на американците по този въпрос е по-мека. Това съобщи РБК-Украйна, като се позовава на източник, запознат с хода на текущите консултации на страните от Алианса, които се провеждат при затворени врати.

Събеседникът на медията е заявил, че първоначалната формулировка за "покана към Украйна, когато условията позволяват“ е предложена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и по-късно е обсъдена с украинската страна.

В същото време Германия и САЩ са отправили своите предложения по тази точка от комюникето. По-специално, Германия се е опитала напълно да изключи думата "покана" от текста на заключителния документ на срещата. Но под натиска на редица страни НАТО е направило някои отстъпки.

По-конкретно, Берлин е предложил да се установи двуетапна процедура, чрез която Украйна може да получи покана за членство: когато "са изпълнени всички условия“ и когато съюзническите страни се съгласят, че "Украйна е изпълнила всички критерии“, необходими за членство. 

Събеседникът на РБК-Украйна е споделил, че други страни са се опитвали да убедят Германия да направи допълнителни отстъпки и има известен напредък.

"Като цяло днес вече съм по-голям оптимист от вчера. Цялата борба е буквално само няколко думи във формулировката", е заявил източникът.

Според него по време на дискусиите Германия подчертава, че драстичните стъпки към членството на Украйна може в крайна сметка да "вкарат НАТО в третата световна война с Русия“.

Както е отбелязал събеседникът на РБК-Украйна, има доста големи шансове заключителното комюнике на срещата да бъде финализирано днес (в същото време проблемът е не само формулировката за Украйна, но и въпроси, свързани с влизането на Швеция в Съюзът и турската позиция в този стремеж).