Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви по-рано доставката на нова военна помощ на стойност 400 милиона евро (785.24 милиона лева) за Украйна. Ракетите Taurus не са включени, пише германският ежедневник Bild.

"Ние доставяме на Украйна повече боеприпаси: експлозиви, минометни снаряди, ракети. Боеприпасите са това, от което Украйна най-много се нуждае за своята отбранителна борба. Освен това Германия ще помогне с бронирани превозни средства и системи за разминиране, а с оглед на зимата ще бъдат изпратени и облекло и генератори, а до края на годината поне 10 000 украински войници ще бъдат обучени в Германия, “ заявява Писториус пред вестника, малко преди срещата на министрите на отбраната от Контактната група за Украйна, която се провежда в базата "Рамщайн". Писториус обаче няма да участва в срещата, тъй като е с положителен тест за коронавирус.

Коментирайки конкретно ракетите с голям обсег Taurus, които Киев поиска, германският министър на отбраната е обяснил, че все още не е взето съответното решение.

"Остава да се види дали тези ракети могат да бъдат използвани без подкрепата на войниците на Бундесвера“, добавя Писториус.

Германската страна изглежда предпазлива по отношение на доставката на най-модерната германско-шведска ракета с голям обсег въздух-земя Taurus и по-рано отхвърли подобно искане поради страх от по-нататъшна ескалация на войната, ако целите вътре Руската територия е ударена.

От началото на годината Германия е предоставила на Украйна военна помощ в размер на 5,4 милиарда евро (10.60 милиарда лева), като е одобрила лицензи за оръжейна програма в размер на 10 милиарда (19.63 милиарда лева) за следващите години.