Иран "ще носи отговорност" за всякакви атаки срещу Израел, които "биха допълнително ескалирали регионалното напрежение" и биха застрашили шанса за прекратяване на огъня и сделка за освобождаване на заложници, предупредиха лидерите на Обединеното кралство, Франция и Германия в изявление в понеделник, предава европейската редакция на Politico.

Премиерът на Обединеното кралство Кийр Стармър, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха "Иран и неговите съюзници да се въздържат от атаки“ и казаха, че са съгласни с посредниците САЩ, Египет и Катар, че "не може да има повече забавяне“ подновяване на преговорите между Израел и Хамас за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници.

В неделя Хамас изрази съмнение дали ще участва в среща този четвъртък, свикана от посредниците за преговори за прекратяване на огъня и сделка за освобождаване на заложници. Израел обяви миналата седмица, че ще изпрати екип от преговарящи на срещата.

Съвместното изявление на Обединеното кралство, Франция и Германия дойде, след като Axios съобщи късно в неделя, че израелското разузнаване смята, че иранска атака е вероятна до дни.

Иран предупреди, че ще отмъсти за убийството в Техеран на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания. Широко разпространено е мнението, че Израел стои зад убийството.