Европа трябва да подобри своите способности в сигурността и отбраната, за да отговори на заплахите от Русия, тъй като САЩ вероятно ще съкратят участието си в делата на континента през следващите години. Това заяви министърът на отбраната на Германия Борис Писториус в интервю пред Welt am Sonntag.

"Независимо кой ще стане следващият президент на [САЩ] … ще има, да се надяваме само умерено, намаляване на американското участие в Европа“, заяви той. "Това означава, че ние, европейците, трябва да увеличим ангажимента си към гарантираме сигурността на нашия континент“.

По думите му се очаква американската армия все повече да насочва вниманието си към тихоокеанския регион през следващото десетилетие, което означава по-малък фокус върху Европа.

Увеличаването на производството на оръжия от страна на Русия, за да поддържа операциите си в Украйна, представлява реална заплаха за Европа, особено за балтийските държави, Грузия и Молдова, предупреди Писториус. "Това не е просто дрънкане на оръжия. В края на това десетилетие може да има опасности“, уверен е той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано тази седмица предупреди, че руският президент Владимир Путин ще води война другаде след Украйна.

"Ако Путин победи в Украйна, съществува реален риск неговата агресия да не свърши дотук“, отбеляза Столтенберг пред репортери по време на среща с министър-председателя на Словакия Роберт Фицо в четвъртък. "Нашата подкрепа не е благотворителност. Това е инвестиция в нашата сигурност.“

Европа трябва да се заеме да се въоръжи отново, подчерта Писториус, тъй като ще отнеме известно време на индустрията й да увеличи производствения си капацитет. "Сега имаме около пет до осем години, в които трябва да наваксаме – във въоръжените сили, в индустрията и в обществото“, заяви министърът.

По думите му, Европа трябва да настоява за военно сътрудничество и помощ извън своите граници, тъй като ако не го направи, ще позволи на Русия и Китай да разширят влиянието си. Малки мисии в областта на военните съвети или сътрудничество, дори със страни, които не споделят европейските ценности, биха донесли както икономически, така и политически ползи, смята той.

"Алтернативата би била да нямаме повече контакти с тези страни и да ги оставим на руснаците и китайците от самото начало. И това би било още по-опасно“, уверен е министърът.