"Въоръжените сили на Украйна ще продължат да унищожават военнотранспортни самолети на Руската федерация, които доставят ракети на летището в Белгород за обстрел на Харков и Харковска област" Това се посочва в съобщение на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в социалната мрежа Facebook, прадава УНИАН.

"За да се намали ракетната заплаха, Въоръжените сили на Украйна не само контролират въздушното пространство, но и извършват детайлно наблюдение на точките за изстрелване на ракети и логистиката на тяхното доставяне, особено с използването на военнотранспортни самолети", заявяват от Генералният щаб на ВСУ. 

В тази връзка се посочва, че "регистрираната интензивност на обстрела на Харковска област от руските окупатори е пряко свързана с увеличаването на броя на военнотранспортните самолети, които се насочват към летището в Белгород през последно време".

"С оглед на това Въоръжените сили на Украйна ще продължат да предприемат мерки за унищожаване на средства за доставка, контрол на въздушното пространство за унищожаване на терористичната заплаха, включително в направлението Белгород-Харков", подчертават от Генералния щаб.

Те уверяват, че "въоръжените сили на Украйна предприемат всички мерки за защита на Украйна и украинцит"е.

"Неспособността на врага да постигне каквито и да е резултати на бойното поле продължава стратегията му на терор, особено на направление Харков. Виждаме използването на ракетни удари с цел унищожаване на Харков и убиването на цивилни в други градове на Украйна", се отбелязва още в доклада.

В тази връзка само през последната седмица руските сили са нанесли 19 ракетни удара по Харковска област.

По-специално, руснаците са използвали:

-26 зенитно-ракетни системи С-300

-3 балистични ракети "Искандер-М".

"В резултат на това загинаха 16 души, включително едно дете. 78 души бяха ранени. Разрушени са 13 сгради, включително една болница, три учебни заведения и шест жилищни сгради", се посочва в съобщението.

Руски самолет Ил-76 се разби в района на Белгород в Русия. Според руски източници вероятно 74 души са загинали на борда на самолета. 

руските власти твърдят, че катастрофата на Ил-76 е била предшествана от две мощни експлозии във въздуха. Министерството на отбраната на Русия съобщи почти веднага, че на борда на разбилия се самолет е имало украински военнопленници. Според руските власти самолетът е свален от ракети, които са западно производство - Patriot или IRIS-T.