Бившият командир на силите за противовъздушна отбрана на Москва е обвинен във вземане на подкуп във връзка с отчуждаването на земя, собственост на руското министерство на отбраната, пише The Moscow Times.

Разследващите обвиняват генерал-майор Константин Огиенко, че е получил чрез свой подчинен част от сумата от 30 млн. рубли (551 827 лева), обещана от гражданска организация за военни парцели в Московска област.

Огиенко е командвал 1-ва армия за противовъздушна и противоракетна отбрана със специално предназначение на руските Въздушно-космически сили от 2021 г. "до неотдавна", според данни на "Коммерсант".

Подразделението, което е въоръжено със системи за противовъздушна отбрана С-400 и С-300, има за задача да защитава обекти с важно значение в Москва и околностите ѝ.

Огиенко, който отрича вината си, е заплашен от присъда от 8 до 15 години затвор.

Военните следователи са оставили Огиенко в следствения арест до 27 ноември.

Неговият подчинен, командирът на 4-та дивизия за противовъздушна отбрана на подразделението Дмитрий Беляцки, е сключил споразумение, в което частично признава вината си и се е съгласил да сътрудничи на разследването.

Беляцки е поставен под домашен арест за три месеца.

Следователите и Министерството на отбраната на Русия извършват инвентаризация на земите, притежавани от 1-ва армия за противовъздушна и противоракетна отбрана със специално предназначение.

Случаят на Огиенко е част от три разследвания за отчуждаване на военни земи в Московска област.