Международната общност няма да позволи Ливан да се превърне във втора Газа. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, изказвайки се на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предава "Анадолската агенция“.

Генералният секретар подчерта, че Ливан е на ръба на катастрофата. "Сегашната ситуация е тревожна“, посочи той.

Според него днес светът преживява своеобразно "торнадо“ и много важни промени. Генералният секретар отбеляза, че проблемите, възникнали на този фон, са безпрецедентни по своя характер и изискват глобални решения.

Ръководителят на Световната организация посочи и продължаващото задълбочаване на геополитическите различия.

"Планетата се нагрява, бушуват войни, чийто край не знаем. Демонстрацията на ядрена мощ и оръжия са като тъмна сянка. Насочваме се към нещо, за което дори не искаме да мислим: бомба, готова да избухне, която може да погълне целия свят“, предупреди Гутериш.

По думите му "нивото на безнаказаност в света няма политическо обяснение; то не може да бъде прието морално“.

Той отбеляза, че расте броят на страните, които нарушават международното право, Устава на ООН и решенията на международните съдилища.

"Тези държави нахлуват в други страни без последствия, унищожават цели общности и пренебрегват благосъстоянието на собствения си народ. Навсякъде цари атмосфера на безнаказаност. В Близкия изток, в сърцето на Европа, на Африканския рог и извън него", посочи той.

Генералният секретар на ООН сравни ситуацията в Ивицата Газа с "безкраен кошмар“, който може да "погълне целия регион“.

Гутериш подчерта, че "колективното наказание на палестинския народ не може да бъде оправдано по никакъв начин“.

Той заяви, че "скоростта и мащабът на смъртта и разрушенията в Ивицата Газа са на безпрецедентно ниво“. Генералният секретар заяви още, че след 7 октомври в Ивицата Газа са били убити над 200 служители на ООН.