След заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна на 22 октомври главният прокурор на страната Андрей Костин обяви, че подава оставка, съобщава "Украинская правда“.

Зеленски проведе заседание на СНБО относно "очевидно неморалната ситуация с фалшиви увреждания на държавни служители“:

Костин призна, че в системата на прокуратурата на Украйна са установени много позорни факти на злоупотреби.

Той добави, че текат проверки на всички нива в държавата и се водят наказателни производства.

 "Смятам за абсолютно правилна позицията на президента на Украйна Володимир Зеленски, че не само трябва да бъдат отменени всички незаконни решения за предоставяне на инвалидност, съответната пенсия и други начисления, не само трябва да има ясни законодателни и организационни промени, но и лична отговорност, включително политическа“, заяви Костин в своя Telegram канал.

"Благодарен съм на президента на Украйна и на Върховната рада на Украйна за доверието. Но в тази ситуация смятам, че е редно да обявя освобождаването си от поста главен прокурор“, добави той.

На 4 октомври служителите на реда разкриха ръководителя на Хмелницкия регионален център за медико-социална експертиза Татяна Крупа и нейния син, служител на областната администрация на Пенсионния фонд Александър Крупа, за незаконно обогатяване.

Журналистът и главен редактор на изданието "Цензор.Нет" Юрий Бутусов установи, че 49 прокурори на Хмелницка област, начело с областния прокурор Алексей Олейник, са регистрирали инвалидността на председателя на медико-социалната експертна комисия и областния съвет депутат от партията "Слуга на народа“ Татяна Крупа.

Самият Олейник е потвърди; наличието на увреждане, но отрече информацията на журналистите, че го е получил незаконно. В същото време той по-късно поиска да бъде освободен от поста си.