Руската армия е изградила в окупираните територии на Украйна дълбоко ешелонирана система от инженерни заграждения, която се състои от няколко полоси с препятствия с дължина от 10 до 40 км всяка. Това заяви заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна бригаден генерал Олексий Громов в интервю пред "Укринформ“.

"По данни на разузнаването противникът е изградил в окупираните територии дълбоко ешелонирана система от инженерни препятствия, която се състои от няколко полоси с препятствия с дължина от 10 до 40 км всяка, като тяхната плътност е доста висока“, заяви той.

Според Громов всяка полоса с препятствия включва противотанкови минни полета, невзривни противотанкови ровове, бетонни пирамиди (известни като "зъбите на дракона“), противотанкови таралежи, телени препятствия.

Освен това руските сили използват мини или групи от мини, като ги поставят безразборно, като мини-капани. За преодоляване на такива препятствия се използва специално инженерно оборудване.

"Разбира се, по време на изпълнение на задачи това оборудване се поврежда или излиза от строя. В тази връзка и за по-нататъшно повишаване на възможностите на нашите войски за преодоляване на вражески мини и заграждения, има споразумения със страни партньори за продължаване на доставките необходимото количество инженерно оборудване, а именно противоминни инсталации и заряди, танкови мостове, оборудване за преминаване през взривоопасни и невзривоопасни препятствия“, добави Громов.