Генералната прокуратура на Руската федерация планира да преразгледа взетите по-рано решения за реабилитация на жертви на политически репресии. Проектът на ведомствена заповед е публикуван на портала за проекти на нормативни правни актове, предава РБК.

В документа се съобщава, че на 20 юни 2024 г. са направени промени в Концепцията за държавна политика на Руската федерация за увековечаване на паметта на жертвите на политически репресии по отношение на недопустимостта на реабилитация и оправдаване на лица, извършили тежки и особено тежки престъпления, военни престъпления, престъпления срещу мира и човечеството. Главната прокуратура предлага "да се организира текуща работа по установяване и отмяна на подобни решения“.

Ако отмяната на решения за реабилитация засяга чужди граждани, тогава информацията за това ще бъде предадена на съответните държави чрез Министерството на външните работи на Руската федерация.

Заповедта на Генералната прокуратура "За организиране на дейността на органите на прокуратурата за изпълнение и надзор на прилагането на закона на Руската федерация "За реабилитацията на жертвите на политически репресии“ ще бъде допълнена с разпоредбата, че материалите за решенията направени, изпратени до властите, са предназначени не само за възстановяване на правата на лицата, засегнати от политически репресии, но и за възстановяване на историческата справедливост. В същото време се подчертава, че не трябва да се допуска оправдаването на "сътрудници на нацистите и предатели на Родината“.