През август 2021 г. Държавният департамент на САЩ е започнал твърде късно евакуация от Афганистан, цитира Associated Press изявления на пенсионираните генерали Марк Мили и Кенет Макензи. В резултат на това изтеглянето на американските военни е било придружено от паника, а терористична атака на летището в Кабул уби 13 войници.

На изслушване в Комисията по външни работи на Камарата на представителите Мили, бившият ръководител на Централното командване, определи забавянето като "фундаментална грешка“ на Държавния департамент. Бившият председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Маккензи припомни, че Пентагонът, няколко седмици и месеци преди падането на Кабул, е изискал планове за евакуация от администрацията на Байдън и е бил загрижен за тяхното отсъствие.

Според Маккензи "събитията от средата до края на август 2021 г. са пряк резултат от забавяне от няколко месеца в началото на евакуацията“, която започна "в последния момент, когато страната вече беше под контрол“ на талибаните . Тогава Мили препоръчва на Байдън да остави 2500 войници, за да възпират врага и да запази военновъздушната база Баграм, но той се съгласява само на 650 войници, които са достатъчни само за охрана на посолството.