Руснаците не успяват да пробият отбраната на украинските въоръжени сили край Покровск, затова насочват вниманието си към Кураховското направление и търсят там слаби места. Това заяви генералът и бивш ръководител на Службата за външно разузнаване на Украйна Николай Маломуж пред телевизионния канал "Еспресо“.

Според него Путин десетки пъти е давал заповед за превземане на Покровск и руснаците са хвърлили най-добрите си сили в тази посока - ВДВ, морска пехота, спецчастите на ГРУ, спецчастите на ФСБ и дори вагнеровци, които уж са "специалисти" по превземането на градове - но нищо не се е получило.

"Следователно, сега те се местят на Кураховско направление - врагът търси слаби места - и след това е Угледар. Те сега се опитват да изтласкат нашите войски, които бяха преместени по-близо до Покровск, и сега пробиват там. Но там стабилизирахме обстановката, напреднахме малко и създадохме заплаха от обкръжение, но сега нанасяме удари от фланговете или с огневи оръжия там, където са съсредоточени войските“, обясни той.

Маломуж отбеляза, че сега ситуацията на Покровско направление е повече или по-малко стабилизирана, въпреки че се променя.

"Защото това направление си остава основно, но сега движим всичко на юг, те се опитват да пробият там, но силите и средствата вече не достигат“, обяснява той.

По думите му, украинските въоръжени сили са отстъпили на места близо до Покровск, но са се оттеглили на подготвени позиции и сега унищожават руските войски на позиции, които вече са били пристреляеми.

"Затова в момента има огромни загуби... Това са стотици танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, това е, което е основно в Покровското направление. Там изпълняваме две задачи: първо, задържаме отбраната, периметърът, маневрираме и второ: унищожаваме огромния резерв на противника. Това е задача номер едно, за да подкопаем военната мощ на противника“, казва генералът.

Той вярва, че за два месеца Руската федерация е загубила почти цяла армия: 75 хиляди бойци.