Полша не сваля руски въздушни цели заради решението на САЩ, заяви генерал-лейтенант, бивш заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Игор Романенко, цитиран от УНИАН.

"За да отговоря на въпроса ви, съм принуден да посоча за пример Беларус. Там летят руски дронове и ги свалят. С какво е по-зле противовъздушната отбрана на Полша, където има същите F-16, които се вдигат във въздуха. Освен това тези F-16 не са същите като нашите, а последна модернизация. Но те не стрелят по тях. В края на краищата всъщност американците не позволяват на поляците да прилагат законодателството си относно необходимостта да свалят оръжия за въздушно нападение на противника над тяхното небе“, казва Романенко.

Той също така добави, че руски въздушни цели вече летят не само в Полша, но и в Румъния и Молдова. Според генерал-лейтенанта причината е, че Путин разбира само езика на силата, който Западът не може да демонстрира.

"Разбрахме се с поляците как това може да се осъществи организационно от гледна точка на формирането на обща система за противовъздушна отбрана, тоест да се свалят крилати ракети и БЛА, които действат в посока на Полша, още в Западна Украйна. Има всички основания и подготовка за това. Нашият и полският президенти са обсъдили всичко това, но има стратегия на САЩ за контролирана ескалация - за да не се получи нещо. Руснаците си правят каквото искат, техните белоруски съюзници свалят, а поляците – не може. Необходимо е да се променят съответните политически решения, които не позволяват на полските въоръжени сили да изискват своето законодателство“, добави Романенко.