Генералът от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Дмитрий Марченко предупреди, че не знае какъв ще бъде "утрешният ден“ за страната, ако Киев успее да се справи със задачата да мобилизира хората, както и да "облече и оборудва“ армията си за войната срещу Русия, предава УНИАН.

В интервю за YouTube канала на Deutsche Welle той оцени думите на президента на страната Владимир Зеленски, че има заявка от военните за мобилизиране на още 500 000 души.

По думите му "сега огромното мнозинство от украинците, които имаха желание да се бият с руснаците, сами се присъединиха към армията. Т.е. в Украйна практически няма "доброволци“, а в същото време защитниците на фронта не са демобилизирани от две години, изтощени са от войната“. Според генерала Украйна трябва още веднъж да напомни на обществото какво ще се случи, ако руснаците пробият.

Задачата за "информиране“ на обществото трябва да се изпълнява съвместно: от органи на самоуправление, полиция, военни и други.

"Ако не оцелеем в тази война, няма да имаме друг шанс“, обобщава Марченко.

В същото време той припомни, че Украйна трябва да похарчи 500 милиарда гривни, за да мобилизира 500 000 души, защото всеки войник трябва да бъде облечен, нахранен, научен да се бие - всичко това са пари, които Украйна вече няма.

С други думи, мобилизацията "не е евтина“, така че държавата има цял набор от задачи, които трябва да изпълни. "Ако не изпълним тази задача, тогава не знам какъв ще бъде утрешният“, казва Марченко.

Генералът смята, че Украйна не може да откаже "мобилизация“, тъй като Киев вече изостава във военно отношение спрямо възможностите на Русия.

"Врагът търпи много големи загуби, но те (руснаците – бел.ред.) се научиха бързо да ги попълват. Трябва да го направим, за да поддържаме това темпо. Сега, за съжаление, изоставаме“, заключи той.