Възможностите за доставка и времето за появата на изтребителите F-16 в Украйна са зашифровани, така че Руската федерация не не разбере никакви подробности за планираните доставки. Това подчерта генералът от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Николай Маломуж в ефира на "Еспресо“.  

Военният на Киев припомни, че има редица политически изявления за доставката на F-16 на Украйна, но нито едно от тях не представя конкретни дати, а още по-малко къде ще се движат тези самолети и на кои летища ще бъдат базирани.

"В момента врагът има карти на стари летища, които той постоянно атакува. Той смята, че сме променили пистите, инженерните системи и координацията за полетите на F-16, така че той ще продължи да атакува постоянно. Алтернативните елементи са разработени, но опциите за доставка на F-16, особено времето, са зашифровани“, подчерта Маломуж.

По думите му редица политици от страни, които ще прехвърлят F-16 на Украйна, говорят за предаването на тези самолети в рамките на няколко седмици до месец.

"Русия не може да наблюдава всички формати всеки ден, особено без да знае логистиката, как и къде ще бъдат доставени F-16, дали ще бъдат частично разглобени или ще имат пълнокръвен вид, къде ще бъдат скрити, за да няма заплаха от ракетни удари по тях. Може би това ще бъдат дълбоки хангари, които ще бъдат мощно защитени“, загатна Маломуж.

Той е уверен, че стъпките на Киев за дезинформация на Москва работи.

"Конкретни дати и посоки, къде ще се движат F-16, не се дават. Най-вероятно врагът няма да може да разкрие някакви специфики, за да неутрализира доставката на тези самолети или да нанесе удар, докато те са разположени или използвани в бойна формация“, допълни генералът.