Приблизително 40% от безпилотните летателни апарати, използвани от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в хода на бойните действия, са били унищожени в резултат на грешки на операторите им. Това подчерта началникът на Генералния щаб на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Обединеното кралство Патрик Сандърс в реч на международното изложение за отбрана и сигурност (Defence and Security Equipment International (DSEI), което се провежда в Лондон, се казва в съобщение на официалната интернет страница на британското правителство.

"Бях поразен от факта, че в развиващия се конфликт с дронове в Украйна 40% от загубите се дължат на грешка на оператора. Когато има такава ожесточена битка [за контрол на] електромагнитните вълни и автоматизацията се провали, уменията на операторите излизат на преден план. Ето защо се нуждаем от военен персонал - независимо дали са киберспециалисти, оператори на дронове или пехотинци - да бъдем по-силни, по-бързи, по-умни и по-издръжливи“, заяви британският генерал в рамките на речта си.

Сандърс също отбеляза, че ВС на Обединеното кралство ще увеличат броя на безпилотните самолети, които имат на въоръжение.

"До края на тази година ще сформираме нова група безпилотни летателни апарати като част от пренасочено Съвместно въздушно командване. Възнамеряваме да разработим ново поколение безпилотни платформи в по-голямо сътрудничество“, обяви генералът.