Генералът от украинската армия Николай Маломуж смята, че Въоръжените сили на Украйна оценяват заплахите по отношение на ситуацията в Угледар и обмислят два сценария за по-нататъшни действия, пише УНИАН.

Той припомни, че градът е наистина важен логистичен и отбранителен център, който е от тактическо значение за перспективите на Киев.

"Това се отнася както за възможното настъпление на противника в посока Донбас, така и за задържането на логистичния маршрут за подкрепа на групировките от Донецк и Запорожие. Това е алтернативен маршрут на Кримския, в случай на разрушаване на Кримския мост и фериботните преходи. "Това може да е една от алтернативите, наред с маршрута, който върви от Мариупол до Токмак, тоест директно през Запорожие“, заяви Маломуж в ефира на телевизионния канал "Еспресо“.

Според него, затова Русия си поставя задачата да превземе този център, за да влезе в Покровск от фланговете, а след това, затваряйки украинската група в Угледар и в редица други военни части, да настъпи през Донецка област. Той добави:

"Но имаме информация за стратегията му. Ясно е, че сега той се опитва да обкръжи нашата 72-ра бригада и редица части в Угледар.

Маломуж отбеляза, че украинските въоръжени сили имат укрепени позиции и височини на това направление, които дават предимства, но руснаците има количествено и огнево предимство.

"Това е изключително тежка обстановка, така че противникът постепенно върви напред по отношение на обхвата на Угледар. Но ако говорим за перспективите, ние оценяваме тези заплахи и разглеждаме два сценария. Първият и основен, който командването обмисля , е да нанесе удари от фланговете на врага, който идва от различни страни на Угледар, което може много ефективно да обезцени неговите перспективи. Това е форматът, който ще осигури на украинските въоръжени сили деблокиране на възможностите за действия на противника, тези за обкръжението на Угледар“, обясни генералът.

Според него вторият сценарий е изтеглянето на украинските въоръжени сили от самия Угледар, ако не е възможно групирането на достатъчно огневи средства и сили. Генералът заяви:

"Това е екстремен вариант, който включва задържане на позиции, унищожаване на противникови резерви и продължаване на отбранителните позиции в нови отбранителни сектори отвъд Угледар. Това са инженерни укрепени райони, които ще осигурят защита на нови позиции за изтеглените части и тези, които ще излязат от обкръжения Угледар“.

Той обаче подчерта, че това е вторият сценарий.

"Докато виждаме, че Угледар устоява, ние сме готови за операции. Командването не разкрива същността на операцията и с право. В този сектор може да има неочаквано решение за врага. Надяваме се, че ще удържим позициите си и ще можем да предприемем контраатаки срещу вражеските сили, които настъпват“, добави той.