Новият командващ Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна бригаден генерал Андрей Гнатов скоро трябва да оглави ОСУВ "Хортица“ вместо генерал-лейтенант Юрий Содол, пише "Украинская правда“, като се позовава на свои източници в украинското военно командване.

Събеседниците на изданието твърдят, че освобождаването на Юрий Содол от поста командващ Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна не е изненада за Генералния щаб.

 "Главнокомандващият направи непублични опити да спаси генерала, но след като всичко се превърна в "нова – стара“ линия, той реши да не спори публично Амбициите на младите командири вероятно са нормални. Сирски, навярно, не искаше конфликтът да се възприема  като спор на поколенията, защото ще навреди на фронта", казва източникът.

Според събеседниците на УП във военното ръководство, формално още няколко дни Содол ще остане в статута на командир на ОСВ "Хортица“, но и на това място ще бъде заменен от новия началник на Командването на Въоръжените сили на Украйна Андрей Гнатов.

Президентът Володимир Зеленски обяви на 24 юни, че е решил да смени командващия Обединените сили на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Юрий Содол с бригаден генерал Андрей Гнатов.

Ден преди това началникът на щаба на бригада "Азов" Богдан Кротевич подаде заявление до Държавното бюро за разследване за разследване на тогавашния командващ Обединените сили на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Юрий Содол заради големи загуби сред личния състав.