Бившият командващ силите на НАТО в Европа, генерал Филип М. Брийдлав, заяви, че успешното нахлуване на Украйна в руския Курски регион показва, че тя може да извършва сложни военни операции, без да разчита на съветите на Запада.

Както пише Business Insider, украинските войски преминаха границата с Русия на 6 август, правейки много рискован ход, който се различаваше от предишната стратегия за справяне с руската инвазия. Генерал Брийдлав казва, че смята операцията на Украйна за успешна.

По думите ми, този ход ще има резонанс извън самата територия, създавайки големи проблеми за руския президент Владимир Путин относно това как обикновените руснаци гледат на своите лидери и военни. Това показва как Украйна може да постигне толкова големи победи без много намеса на Запада.

Генералът заяви, че "нахлуването е извършено без много указания от Запада и вижте колко добре работи". Атаката срещу Курска област, изглежда, е била извършена без предварително информиране на западните партньори.

Брийдлав, който също е пенсиониран генерал от военновъздушните сили на САЩ, сравни успеха на Украйна при Курск с голямата й контраофанзива миналата година, когато Украйна не успя да си върне огромни участъци от територия.

Той смята, че по време на това контранастъпление Западът и други партньори са наложили много ограничения на Украйна. Генералът смята, че Украйна би била по-успешна, ако е била толкова смела, колкото беше в Курска област.

"Вярвам, че ако Украйна беше в състояние да използва подобна инициатива миналата година, щяхме да имаме различен резултат“, казва той.

Западни червени линии

Докато западните страни дадоха оръжия на стойност милиарди долари на Украйна, те също така наложиха ограничения върху използването им, което се оказа разочарование за украинците. Първоначално на Украйна не беше позволено да използва каквито и да е западни оръжия срещу цели в Русия, позволявайки на последната свободно да разполага своите оръжия по границата. Това ограничение беше облекчено през май.

Но много съюзници, включително Съединените щати, все още забраняват на Украйна да използва оръжия с голям обсег в Русия, ограничавайки способността на Украйна да удря най-ценните си цели там.

Брийдлав вярва, че западните политици са ограничили Украйна, защото Путин ги е убедил, че ако Украйна спечели, "това ще има огромни последици“.

"Най-успешното оръжие, с което Путин разполага в тази война, е сплашването, или казано от военна гледна точка, способността му да ограничава действията на Запада със своите заплахи... Вярвам, че тази война ще приключи точно по начина, по който западните политици искат. В момента западните политици не са в състояние морално или интелектуално да разберат какво би означавала победа на Украйна. Путин е победен, руската армия е разбита“, заяви Брийдлав.

Той добави, че западните ограничения за Украйна трябва да се променят: "Ако Украйна успее да удари доставката на руско оборудване и персонал, преди те да стигнат до Украйна, мисля, че Украйна може да спечели тази война“.

Брийдлав счита, че е твърде рано да се каже със сигурност дали Курск е голям стратегически успех, въпреки че вярва, че е така.

Генералът добави, че по време на тази инвазия Украйна "диктува условията на тази битка", рязък контраст с голяма част от войната.