Твърдението на Белия дом, че Украйна е получила всичко необходимо, за да победи Русия във войната, е невярно. Това подчерта бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, съобщава Voice of America (VOA). Той подкрепи и премахване на ограниченията за удари по руска територия с американски оръжия.

"Хората от Белия дом, по-специално Джон Кърби, обявиха публично, че ние даваме на Украйна всичко необходимо, за да спечели. Не мога да се съглася. Той работеше с мен и го познавам добре, но сега заема политическа позиция и озвучава политически послания. Не, ние не осигуряваме на Украйна всичко [необходимо – бел. ред.]“, подчерта генералът.

По думите му за по-голяма ефективност би си струвало преди всичко да бъдат премахнати всички ограничения върху използването на американско оръжие, което вече е предоставено на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). По този начин Украйна няма да трябва да чака "руските войски да пресекат границата... Русия да стреля или да атакува, преди да отговори“.

Генерал Брийдлав също отбеляза необходимостта от предаването на Киев на изтребители F-16, за да се даде шанс на Украйна да спечели. В същото време Украйна трябва да "премести своята доктрина извън историческите съветски рамки, които са склонни да разглеждат авиацията като продължение на сухопътните сили“, а ръководството на украинските ВВС трябва да бъде включено в Генералния щаб на ВСУ.

"За да осигури превъзходство във въздуха във времена и на места по свой избор, Украйна трябва да промени своята историческа доктрина и да проведе интегрирана кампания въздух-земя. Само чрез такава интеграция, която създава взаимодействие между наземни и въздушни операции, Украйна може да допринесе за укрепването на на армията на бойното поле“, обясни генералът от САЩ.

Брийдлав припомни как украинците през 2022 година "молеха“ света да "затвори небето“, докато щабът на НАТО разработваше варианти как да стане това. "Сега бих искал да обърна внимание на факта, че повечето варианти, които предложихме тогава, бяха отхвърлени. Те бяха счетени за твърде провокативни "послания“ към Путин, които биха могли да доведат до още по-мощна инвазия“, сподели генералът.

Но всъщност се случи точно обратното. "Това, което не направихме, доведе до широкомащабна инвазия“, допълни Брийдлав, сравнявайки ситуацията през 2014 година и 2022 година.

"Никога няма да разберем, но очевидно страхът надделя и мисля, че тъй като не предприехме никакви действия [през 2014 година – бел.ред.], изпратихме сигнал с това. Още през 2014 година започнахме да говорим за двете неща, от които се страхувахме най-много в САЩ, а именно ядрените заплахи и потенциалното участие на [американски войски] в конфликт в Европа“, обясни военният.

Брийдлав спомена кое е най-ефективното оръжие на Путин за сплашване. "Непрекъснато чуваме ядрени заплахи. Русия ги отправя почти всяка седмица. Постоянно чуваме за разширяване на войната. Руската федерация споменава това на всеки 7-14 дни. И, между другото, около половината от тези съобщения съдържат такива предупреждения. Следователно кампанията на Путин за сплашване е най-ефективното му оръжие“, заключи той.

Освен това Брийдлав предупреждава, че самите съюзници, натоварени със сдържането на руската агресия, са "почти изцяло сдържани“, докато военните професионалисти, започвайки още от колежа, са научени: "Сдържайте врага си. Не му позволявайте той да ви сдържа. Стремете се да бъдете проактивни“.

"Вместо това, ние сме тези, които са сдържани и ние сме тези, които реагират на това, което Русия инициира. Ние всъщност не поемаме инициативата срещу Русия. Ние на Запад трябва да бъдем неудържими. Трябва да имаме моралната смелост да решим това“, заключи Брийдлав.