Украйна е публично предпазлива при отчитането на победите в контранастъплението, което започна този месец, за да си върне територия, окупирана от руските сили, а на 30 юни нейният президент и американски генерал (Марк Мили) признаха, че напредъкът се измерва в кръв, цитира Reuters.

Висшият американски военен офицер, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, е заявил пред публика в Националния пресклуб във Вашингтон, че контраофанзивата "напредва стабилно, умишлено си проправя път през много трудни минни полета... 500 метра на ден, 1000 метра на ден, 2000 метра на ден."

Той е допълнил, че не е изненадан, че прогресът е по-бавен, отколкото някои хора и компютри (при прогнозите) може да са предвидили.

"Войната на хартия и истинската война са различни. В истинската война умират истински хора. Истински хора са на тези фронтови линии и истински хора са в тези превозни средства. Истинските тела се раздробяват от силни експлозиви.“

Той е добавил: "Това, което заявих е, че това ще отнеме шест, осем, 10 седмици, ще бъде много трудно. Ще бъде много дълго и ще бъде много, много кърваво. И никой не трябва да има някакви илюзии за всичко това."

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че контранастъплението е "по-бавно от желаното“ , без да е твърде конкретен. Украйна заявява, че е превзела група села в операции, които освобождават 130 квадратни километра (50 квадратни мили) на юг, но това е малък процент от общата територия, държана от Русия.

На 30 юни Зеленски заяви, че неговите сили са напреднали "във всички посоки на  активни операции“, докато Анна Маляр, заместник-министър на отбраната, твърди, че военните оценяват напредъка като "върви по план“ и че контраофанзивата трябва да бъде оценена с "много на различни военни задачи“.

Русия не признава украинските победи и заявява, че силите на Украйна търпят тежки загуби.

ЗАБАВЯНЕ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЖИВОТИ

Зеленски е цитиран да заявява, че Украйна иска да покаже резултати преди срещата на НАТО на 11 юли в Литва, на която Киев се надява да получи покана да започне процеса на присъединяване към водения от САЩ военен съюз, но не на всяка цена.

"Преди срещата на върха трябва да покажем резултати“, цитира испанската национална телевизия RTVE думите му пред испанските медии в Киев въз основа на превод на неговите забележки. "Но всеки километър струва животи".

Зеленски призна, че плановете за контранастъпление са се забавили през последните месеци. "Спряхме, защото не можехме да напреднем“, заяви той. "Напредването означаваше загуба на хора, а ние нямахме артилерия.“

RTVE  цитира, че Украйна е "много предпазлива в това отношение“ и че той би избрал да отнеме повече време, ако това означава загуба на по-малко хора. "Между времето и човешките същества хората са най-важни“, цитира думите му RTVE.

Зеленски говори в ден, когато нареди на висши военни командири да укрепят северния военен сектор след пристигането на лидера на руските наемници на Евгений Пригожин в Беларус, съгласно сделка, договорена от президента Александър Лукашенко, която сложи край на бунта на неговите наемници в Русия.

ЧВК "Вагнер" на Пригожин може да създаде нова база в свободна военна такава близо до град Асиповичи, на около 90 км (50 мили) от беларуската столица Минск, съобщиха руски медии.

След като изтласка руските сили от северните региони миналата година, Украйна предприе стъпки за затягане на защитата на границата си с Беларус, близък съюзник на Русия.

Зеленски заяви, че ситуацията в други фронтови райони, доставките на артилерия и снаряди и напредъкът на украинските войски срещу руските сили са обсъдени, на среща с военни командири на 30 юни.

"Украйна се бори за живота им", е допълнил Мили във Вашингтон. "Ние им даваме толкова помощ, колкото е възможно по човешки начин. Но в края на краищата украинските войници атакуват през минни полета и в окопите“ срещу много по-голямата армия на Русия.