"Недостигът на производство на боеприпаси в Европа е симптом на "културен проблем" за адаптиране към готова за война индустрия", е заявил бившият заместник-министътър на отбраната на Белгия генерал Марк Тис пред европейската редакция на Politico.

Производството на оръжия и боеприпаси в Европа е в "дълбоко в ла**та", е коментирал Тас.

Белгийският генерал, който се пенсионира през 2023 г. с чин генерал-лейтенант, твърди, че плачевното състояние на отбранителната продукция в Европа "не е майтап, ние сме до ушите в ла*на".

"Особено в Белгия, но не сме единствените", е добавил той.

Според Марк Тис, в началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, европейските военни командири са предупредили, че ще отнеме "пет до седем години" на индустрията на ЕС, за да достигне капацитета, необходим за надеждно възпиране.

Той е обърнал внимание на проблема с производството на боеприпаси в Европа, като го нарича "симптом на културен проблем".  Според него, Русия е била по-бърза в увеличаването на производството на снаряди и оръжия.

"Много малко пожелания изглеждат верни… Хората подценяват времето, необходимо за реализиране на проекти. Индустриалната структура на Европа не е достатъчно силна, за да поддържа Украйна“, е заключил той.

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел по-рано изрази надежда, че ЕС ще предостави на Украйна 1,155 милиона боеприпаса до края на 2024 г.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че страната и Европа могат да балансират "артилерийския баланс" с Русия чрез общи усилия и необходимата работа за това е в ход.