Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) разполагат с едва шест седмици, преди рязката промяна във времето и т.нар. разпутица да затруднят допълнително контранастъплението им, предупреди председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили в интервю за ВВС.

"Все още има разумен период от време, около 30 до 45 дни за надпревара с времето“, увери високопоставеният американски генерал. След това калта и дъждът вероятно ще окажат влияние върху маневреността на бойното поле, обясни той. Киев обаче даде сигнал, че военните действия може да продължат и през зимата, припомня медията.

В съответствие със съобщенията за "наполовина пълна чаша“, идващи от служители на администрацията на американския президент Джо Байдън, Мили заяви, че контраофанзивата е постигнала "много стабилен напредък“.

"Украинците не са приключили, тази битка не е приключила и те не са завършили бойната част от това, което се опитват да постигнат. Твърде рано е да се каже как ще свърши това", призна генералът.