В интервю за германския вестник Der Tagesspiegel пенсионираният американски генерал Бен Ходжис подчерта, че САЩ и Германия ще бъдат отговорни в случай на провал на украинското контранастъпление. Причината – двете държави демонстрират колебание в подкрепата си за Киев и бавят доставките на нови оръжия за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

"Иска ли Западът Украйна да победи във войната? Вярата ми в това избледнява“, призна генерал Ходжис пред редакцията на берлинския ежедневник. Твърде бавно взетото решение на Вашингтон да даде на своите съюзници разрешение да доставят на Киев изтребители F-16 "е пример за липса на решимост да се помогне на Украйна да победи“, добави той.

Германия също е мудна, особено по въпроса за доставките на крилати ракети Taurus на ВСУ. Ако украинската контраофанзива се провали, "отговорността за това ще трябва да се поеме от правителствата на САЩ и Германия“. Но провалът може да бъде избегнат, ако и двете страни действат решително сега, увери американският генерал.

Способността на ВСУ да нанасят точни удари на големи разстояния играе ключова роля за успеха, обясни Ходжис: "Тогава руснаците няма да могат да държат Крим. Продължаващото присъствие на Черноморския флот и ВВС там ще стане твърде опасно“. Високоточните оръжия с голям обсег също ще позволят на Украйна да ускори унищожаването на руската артилерия, както и на логистичната и транспортната инфраструктура, допълни още Ходжис.