През 2023 г. Газпром стана основният доставчик на газ за Гърция и увеличи износа до максимум от 2018 г. Компанията осигури на страната както гориво за тръбопроводи, така и доставки на втечнен природен газ (ВПГ).

През 2023 г. вносът на газ за Гърция е намалял с 21,5% и възлиза на 6,45 милиарда кубически метра, съобщава националният оператор DESFA. В същото време, съдейки по данните на компанията, Газпром се превърна в най-големия доставчик на гориво за страната, осигурявайки 47% от всички доставки.

Така, съобщава DESFA, единственият ВПГ терминал на Ревитуза е получил 2,71 милиарда кубически метра товари през миналата година. Основните доставчици са САЩ (1,02 млрд. куб. м) и Русия (0,8 млрд. куб. м). Гърция се превърна в един от основните клиенти на новия балтийски ВПГ комплекс Портовая, който се намира на Северен поток 2 и е собственост на Газпром.

DESFA не посочва доставчици за доставки на газ по тръбопроводи, но най-голямата точка за доставка на газ е Сидирокастро на границата с България. През него минават тръбопроводните доставки на руски газ, като през 2023 г. те възлизат на 2,23 милиарда кубически метра. През Неа Месимврия се доставя азербайджанско гориво, като през него са доставени 1,19 млрд. куб.м.

Съдейки по данни на DESFA, общите доставки на Газпром за Гърция възлизат на 3,03 милиарда кубически метра или 47% от целия внос в страната. Обемите през 2023 г. са най-големите за руска компания в страната от 2018 г. насам.

Очевидно не целият руски газ остава в Гърция. От националния оператор поясняват, че са изнесени 1,59 млрд. куб.м. Гърция сама не произвежда газ. Въпреки това го препродава на съседни страни. В същото време гръцката DEPA е основен дългогодишен клиент на Газпром и печели търгове за продажба на газ на Молдова, които се държат от Energocom, а също така продава част от горивото на България, която не е получавала руски газ директно от 2022 г. За гръцкия търговец е удобно да препродава руски газ, тъй като се намаляват разходите за доставка. Горивото се доставя на виртуален реверс - директно от "Турски поток".